Diabetesriski

Perinnöllinen tautialttius lisää sairastumisriskiä mm. lapsilla, joiden perheessä isällä, äidillä tai sisaruksella on tyypin 1 diabetes. Lisääntynyt perinnöllinen sairastumisriski voidaan todeta myös tutkimalla tärkeimmät alttiusgeenit vastasyntyneen napaverinäytteestä, kuten DIPP-tutkimuksen seulontavaiheessa on vanhempien suostumuksella tehty. Suomessa noin yhdellä kymmenestä vastasyntyneestä (10 %:lla) on napaveren seulontatutkimuksen perusteella lisääntynyt riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Heistä kuitenkin vain 3-9 sadasta (3-9 %) sairastuu ennen 15 vuoden ikää ja 91-97 sadasta (91-97 %) ei sairastu ainakaan lapsuusaikana.

DIABETESRISKI 15 IKÄVUOTEEN MENNESSÄ

Kaikki suomalaiset vastasyntyneet Lapsen äidillä diabetes Isällä tai sisaruksella diabetes
Diabetesriskin havainnostuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva
1/120 sairastuu 3/100 sairastuu 6-8/100 sairastuu
Suurentunut perinnöllinen diabetesriski Riskigeeni + useita autovasta-aineita Riskigeeni + useita autovasta-aineita + poikkeava sokerirasituskoe
Diabetesriskin havainnollistuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva
3-9/100 sairastuu >50/100 sairastuu >80/100 sairastuu

Koko lapsiväestö (15 ikävuoteen saakka)

  • Yksi noin 120:stä suomalaisesta vastasyntyneestä sairastuu ennen 15 vuoden ikää.
  • Jos äidillä on diabetes, noin 3 lasta sadasta sairastuu.
  • Jos isällä tai sisaruksella on diabetes, 6-8 lasta sadasta sairastuu.

Suurentunut riski (DIPP & TEDDY -lapset)

  • Jos geenitutkimuksella on todettu perinnöllinen diabetesalttius, 3-9 lasta sadasta sairastuu.
  • Jos geenitutkimuksella on todettu perinnöllinen diabetesalttius ja jommallakummalla vanhemmalla tai sisaruksella on diabetes, sairastumisriski on edellä mainittuja jonkin verran suurempi.
  • Jos perinnöllisesti alttiilla lapsella todetaan veressä diabetesriskiin liittyviä autovasta-aineita, sairastumisriski suurenee selvästi.
  • Jos autovasta-aineiden lisäksi sokerirasituskokeessa todetaan poikkeavuutta, sairastumisriski on huomattavan suuri, yli 80 %.

Alttiusgeenit eivät yksin riitä aiheuttamaan taudin puhkeamista. Lisäksi tarvitaan jokin muu tai muita tekijöitä, jotta haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutuminen alkaisi. Ympäristötekijöiden, mm. infektioiden ja ravintotekijöiden merkitystä tutkitaan parhaillaan.